标题: 新春愉快! [打印本页]

作者: 飞天猪    时间: 2004-1-21 08:59     标题: 新春愉快!

;) 过了春节就来科隆,报到一下。blush.gif 以后请多多关照哦!

[ Last edited by 飞天猪 on 2004-1-21 at 09:03 ]
作者: darren    时间: 2004-1-21 14:23

Originally posted by 飞天猪 at 2004-1-21 09:59 AM:
;) 过了春节就来科隆,报到一下。blush.gif 以后请多多关照哦!

哦?? 廣州人??  我都系啊!!  不过我响bonn..  有咩帮得手嘅可以話我知bo!!  呵呵, 好难得见到同声同气嘅, 成个bonn得两个. 大家做个friend lar..
作者: 飞天猪    时间: 2004-1-21 15:26

biggrin.gi 梗系好啦。今晚大除夕夜,我响广州行花街吖。嘻嘻~~dian.gif 开心!
作者: darren    时间: 2004-1-21 20:09

你就好啦.. 羡慕死!! 我3年未系过廣州行花街咯...  过来德国做乜啊? 呢度闷到抽筋嘎!  你系未跟天河北果个中间过来? 到fachhochschule koeln?  有地方住未啊?  我嘅email: darren_cao@hotmail.com, 你可以add我入msn wor. or send me email lar..
作者: 飞天猪    时间: 2004-1-22 10:24

你三年无番过广州?我系语言+留学。你点知FH KOELN嘎?我系去果到吖。你有无朋友在果边?有既话就要帮帮手好照顾下小妹啦。唔知你讲果间天河北既,系唔系指省留。系既话距地已经搬左去天河路口啦。你个EMAIL我已经ADD左啦。
作者: darren    时间: 2004-1-22 11:17

去fh koeln啊?  哈哈.. 点解廣州过来嘅全部去晒果度?  我識一堆friend lar.. 放心放心, 大家廣州仔女,点都照住你嘅, 佢地各个都好好人嘎!   不过你唔系應該住响 sieg strasse果个学生宿舍乜?  我见佢地各个都住果度嘎.. send email給我啦.. 费事系呢度講咁多
作者: ZYJ    时间: 2004-1-22 11:18

哈,又有同声同气的新人报到,我係KOELN咖,有乜要帮手随时CALL我啦.
作者: 飞天猪    时间: 2004-1-22 14:27

sieg strasse? 我未知住边吖。
同时多谢声楼上的ZYJ先。之不过,我点CALL你呢?呵呵~
作者: 风影    时间: 2004-1-22 14:27

欢迎
虽然不懂你说的啥~~
作者: 飞天猪    时间: 2004-1-22 17:23

风影好可爱的说~~
这有啥!偶做翻译就是了。
作者: 薰    时间: 2004-1-22 17:31

blush.gif我来卖弄一下,我朋友祝福我的话,当时我看得有点晕,还是繁体字:
   今天系咩日子,你我都好清楚,虽然每年都讲这句老土话,但很多人依然讲,其中包括我一个。

后来知道他是在祝春节快乐的意思~
作者: 飞天猪    时间: 2004-1-22 17:45

今天系咩日子,你我都好清楚,虽然每年都讲这句老土话,但很多人依然讲,其中包括我一个。

译文:今天是什么日子,你我都很清楚。虽然每年都说这句土气的话,但很多人还是说,其中包括我一个。

呵呵~~ 在版主面前现丑了。

[ Last edited by 飞天猪 on 2004-1-22 at 17:50 ]
作者: 丹妮    时间: 2004-1-22 18:16

广东话这么深奥despair.gidespair.gidespair.gi

那些广东字用什么输入法打出来的?
作者: 飞天猪    时间: 2004-1-23 15:47

香港的繁体字就比较难,偶也不会。但平常说话,随便一种输入就行了,凑合一下发音而已,并非一定要看字面意思啊。
作者: 飞天猪    时间: 2004-1-24 15:40

我地以后慢慢切磋切磋就OK啦。
我地: 我们

欢迎光临 人在德国 社区 (http://csuchen.de/bbs/) Powered by Discuz! 7.2